Ez a recept az első süteményeskönyvemből való (Dr. Oetker: Süteményeskönyv kezdőknek), amit még a Keresztanyukámtól kaptam kb. 15 éve. Garantált siker!
Hozzávalók:
30 dkg puha vaj vagy margarin
27,5 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 üvegcse rum aroma
1 csipet só
5 tojás
37,5 dkg búzaliszt
4 csapott tk. sütőpor
kb. 3 ek. tej
A sötét tésztához:
2 dkg kakaópor
2 dkg cukor
2-3 ek. tej
A vajat robotgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 1/2 perc alatt habosra keverjük. A kétféle cukrot, az aromát és a sót hozzáadva addig keverjük, amíg egyenletes, sima tésztát nem kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. 1/2 percig).
A lisztet és a sütőport elvegyítjük, átszitáljuk és evőkanalamként a középső fokozaton belekeverjük a masszába. Tej hozzáadásával addig lazítjuk a tésztát, amíg az a kanálról "le nem szakad". A massza kétharmadát vajjal kikent és kilisztezett kuglófformába töltjük (ezt picit másként csinálom, mert Tupperes szilikonos formákat használok, amiket nem kell kikenni, így egy pici és egy nagyobb kuglófunk lesz).
A fennmaradt tésztába belekeverjük a sötét tésztához kimért kakaót, cukrot és tejet, majd a világos tetején elosztjuk és villával, spirál alakban a tésztarétegen áthúzzuk, hogy márványerezetű legyen.
Felső/alsó hőfok: 170-200 C° (előmelegítve)
Légkeveréses sütőnél: 160-170 C° (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: kb. 60 perc (a recept szerint, de én kb. a 30. perctől kezdve tűpróbával szoktam ellenőrizni 10 percenként)
Fotót később mellékelek, mert tegnap nem volt időm lefotózni, olyan gyorsan elfogyott.