Al Csibone

Mi kerül ezen ennyibe? Ezt Te is meg tudnád csinálni? Akkor rajta! Lehetetlen nincs.

Friss topikok

Ez a recept az első süteményeskönyvemből való (Dr. Oetker: Süteményeskönyv kezdőknek), amit még a Keresztanyukámtól kaptam kb. 15 éve. Garantált siker!

Hozzávalók:

30 dkg puha vaj vagy margarin

27,5 dkg cukor

1 cs. vaníliáscukor

1 üvegcse rum aroma

1 csipet só

5 tojás

37,5 dkg búzaliszt

4 csapott tk. sütőpor

kb. 3 ek. tej

A sötét tésztához:

2 dkg kakaópor

2 dkg cukor

2-3 ek. tej

A vajat robotgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 1/2 perc alatt habosra keverjük. A kétféle cukrot, az aromát és a sót hozzáadva addig keverjük, amíg egyenletes, sima tésztát nem kapunk. A tojásokat egyenként belekeverjük (mindegyiket kb. 1/2 percig).

A lisztet és a sütőport elvegyítjük, átszitáljuk és evőkanalamként a középső fokozaton belekeverjük a masszába. Tej hozzáadásával addig lazítjuk a tésztát, amíg az a kanálról "le nem szakad". A massza kétharmadát vajjal kikent és kilisztezett kuglófformába töltjük (ezt picit másként csinálom, mert Tupperes szilikonos formákat használok, amiket nem kell kikenni, így egy pici és egy nagyobb kuglófunk lesz).

A fennmaradt tésztába belekeverjük a sötét tésztához kimért kakaót, cukrot és tejet, majd a világos tetején elosztjuk és villával, spirál alakban a tésztarétegen áthúzzuk, hogy márványerezetű legyen.

Felső/alsó hőfok: 170-200 C° (előmelegítve)

Légkeveréses sütőnél: 160-170 C° (előmelegítés nélkül)

Gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítés nélkül)

Sütési idő: kb. 60 perc (a recept szerint, de én kb. a 30. perctől kezdve tűpróbával szoktam ellenőrizni 10 percenként)

Fotót később mellékelek, mert tegnap nem volt időm lefotózni, olyan gyorsan elfogyott.

Címkék: édesség sütemény

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alcsibone.blog.hu/api/trackback/id/tr104977663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása