Ez a recept a Stahl magazin 2009-es ünnepi különszámában jelent meg és a családunk nagy kedvence. A fiúk szeretik, mert csokis és süti, én pedig azért, mert egyszerű és a fagyasztóban előre betárolt készlet bármikor elővarázsolható.
Hozzávalók:
10-10 dkg ét- és tejcsokoládé
10 dkg hideg vaj
1 ek instant kávé
2 és fél dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg finomliszt
1 kk szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg cukor
4 ek méz
1 narancs reszelt héja
Mindkét csokoládét apró darabokra törjük (legutóbb a robotgép vágókésére bíztam ezt a nemes feladatot, mert siettem), a hideg vajat felkockázzuk. A kávét feloldjuk 1 evőkanál forró vízben.
Az átszitált kakaóport a liszttel, a szódabikarbónával és a sóval összekeverjük, aztán elmorzsoljuk benne a felkockázott vajat (az eredeti recept erre is ajánlja a korábban már említett késes robotgépet). Hozzáadjuk a cukrot, a sűrű kávét, a mézet, a felaprított csokoládékat és a reszelt narancshéjat, aztán kézzel összegyúrjuk a tésztát.
A tésztából 32 db egyenlő méretű golyót formázunk. Azonnali felhasználás esetén kb. 5 cm átmérőjű korongokká lapítjuk őket a két tenyerünk között és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól jó 5-5 cm-re. Ezután 175 fokra előmelegített sütőben sütőben 10 perc alatt megsütjük őket, majd rácsra téve kihűtjük.
Későbbi felhasználás esetén sütőpapíros tálcán egymás mellé rakjuk a tésztagolyókat, és mélyhűtőben kb. 2 óra alatt megfagyasztjuk őket. Fagyasztózacskókba rakjuk, és sütésig így tároljuk lefagyasztva.
A vendégek érkezése előtt szobahőmérsékleten felolvasztjuk és a fent leírtak szerint sütjük meg a kekszeket.