A Stahl magazin 2012. téli számában jelent meg az alábbi recept, ami nálunk osztatlan sikert aratott (még én is megkockáztattam, pedig a tökmag tiltólistás számomra)
Hozzávalók:
1/2 dl tej
1 tk cukor
3 dkg friss élesztő
10 dkg tökmag
60 dkg finomliszt
1 csapott ek só
25 dkg hideg vaj (apróra kockázva)
1 tojás
2 1/2 dl tejföl
a tetejére 1 tojás és 1 ek tökmag
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és elmorzsoljuk a vajjal.A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk. Hozzáadjuk a durvára tört tökmagot is. Folpackba csomagoljuk és legalább 2 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ez alatt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat).
A pogácsákat lekenjük a felvert tojással, a tetejükre teszünk 2-3 szem tökmagot és kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
Kb. 85 db lesz belőle.