Fogalmam sincs arról, hogy hol találtam és az eredeti recept szerint nem is kellett összeragsztani lekvárral, de ez már így vonult be a kedvencek közé.
Hozzávalók:
375 g puha vaj, vagy margarin
250 g cukor
2 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
500 g búzaliszt
125 g őrölt mandula
A margarint keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 1/2 perc alatt jól kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót, adiig keverjük, amíg egyenletesen sima masszát kapunk. Átszitáljuk a lisztet és a 2/3-át evőkanalanként belekeverjük a tésztába. A maradék liszttel és a mandulával együtt gyúródeszkán sima tésztává gyúrjuk (ha nagyon ragad, akkor 30 percre tegyük be a hűtőbe, folpackba csomagolva). Enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrkáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk.
Légkeveréses sütőnél: 160-170 °C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél: 3-4 fokozat (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: 10-15 perc
Savanyú lekvárral ragasszunk össze 1-1 korongot és kész a remekmű. (A saját meggylekváromat szoktam használni.)
A csajok szerint a gyermekkoruk kedvenc linzerét találtam meg.