Igen, nagyon szeretem Stahl Judit receptjeit és ez is nagy kedvencünk lett. A Végre otthon c. könyvében jelent meg.
Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács
3 dl tejszín
4 dl tej
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1 citrom (ez akár el is hagyható)
10 dkg tejcsokoládé
3 ek. lekvár (barack-, narancs-, vagy málnalekvár)
esetleg 1 ek. rum (ez akár el is hagyható)
3 dkg vaj
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat), és vékonyan kivajazunk egy tepsit (kb. 30x20 cm-es tűzálló tál). A szikkadt kalácsot dobókocka méretűre daraboljuk és a tepsibe szórjuk. A tejet és a tejszínt összemelegítjük (nem forraljuk), majd egy keverőtálban habverővel összedolgozzuk az egész tojásokat a tojássárgákkal és a cukorral. A meleg tej-tejszín egyveleget folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, aztán belereszeljük a citrom héjját (vegyszermentes citromot használjunk). Ráöntjük a kalácskockákra és hagyjuk, hogy 10-15 perc alatt magukba szívják.
A csokit összetörjük és elszórtan a kalácsba dugdossuk, majd a baracklekvárral pöttyözzük. A tetejére morzsoljuk a vajat és 45 percig sütjük. Takarjuk le alufóliával, ha elkezdene barnulni a teteje.