Al Csibone

Mi kerül ezen ennyibe? Ezt Te is meg tudnád csinálni? Akkor rajta! Lehetetlen nincs.

Friss topikok

Először is: marhára nem hittem tavaly, hogy én valaha halászlét fogok gyártani, de apukám (Gyermekkorúnak a Papa) annyira szereti, hogy a kedvéért - meg persze én is szeretem - tavaly megpróbáltam - persze segítséggel - és akkora sikere volt, hogy idén már teljesen egyértelmű volt a halászlékészítés.

Íme a recept, az alapja F. Nagy Angéla (mármint, hogy ő találta ki, ő ember, nem hal):

Hozzávalók:

1/2 kg apróhal vagy halfej (a legegyszerűbb, ha halászlé alapot kér az ember a halasnál, és akkor kap mindent, ami kell)
8 szelet hal (ponty vagy harcsa)
3 fej vöröshagyma

evőkanálnyi pirospaprika

A lépések:

0. Játék a halfejjel... Ha a halászléalapnak való mixben van halfej, azzal két dolgot azért kezdeni kell, mielőtt az ember bevágja a lábosba. Először is ki kell szedni a keserűfogat, ami a torok alsó részén hátul lévő rombusz alakú csontocska. Ugyanis ha ez benne marad, ehetetlen lesz a halászlé. Másodszor pedig a szemeket sem árt eltávolítani, ami belülről kifelé a legegyszerűbb (javaslom a mutatóujjat). Boncmesterek, perverzek, a spanyol inkvizíció alkalmazottai előnyben... :)

1. Hal (nem a szelet, hanem az alapnak való) + hagyma (nem egyben, kockázva) egy nagy lábosban forrástól számított 1 órán keresztül ismerkedik egymással. Fontos, hogy kellőképpen fuldokoljanak, derékig érő víz nem elég. Nem árt megsózni sem. Ja, és ha már forr, vissza kell venni takarékra a lángot.

DSCN0198.jpg

2. Ha ez megvan, hal kivesz, egy szűrőn keresztül átnyomkod (ez lesz a halászlé alap). Kinyomkodás után a összenyomkodott cucc kuka. Ami lé kijött a megfőtt halból az vissza a lábosba + kell az a lötyi is, amiben főtt.

DSCN0202.jpg

3. Most jön az ízesítés, só, pirospaprika, ez kb. 30 percig lassú tűzön forralódik.
4. 30 perc után mehet bele a halszeletállomány, ennek kb. 15-20 perc kell a teljes puhulásig.

Amiket másképp csináltunk:

A 10 literes lábosban kb. 9 liter vízben úszkált a másfél kiló alaplének való hal. Az evőkanálnyi pirospaprika nyugodtan kezelhető szabadon, ezen felül még tettem bele bóti halászlé alapot is, egész pontosan 3-at, meg belement 8 halászlé kocka is, csak az íze kedvéért. A tavalyi annyira sűrűre sikeredett, hogy bekocsonyásodott a hűtőben. Idáig most nem jutottunk el, de ha még beleteszünk 1-2 alapot meg 1-2 kockát, akkor szerintem most is elérte volna ezt a sűrűséget. A 8 szelet pontypatkót megtartottuk a receptből annyi elégnek tűnt első látásra, bár így a végére ebből azért lehetett volna több.

DSCN0209.jpg

Fontos, hogy amikor az ízesítés fázisba kerül a történet, óvatosan tegyük bele a hozzávalókat és folyamatosan kóstolgassuk. Nem árt tudni, hogy ha melegen kóstoljuk, az íze egy kicsit mindig haloványabb, mint amikor már kihűlt és állt egy keveset (forró lencsefőzelék ecetezését baltáztam el hasonlóképpen).

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani majdnem anyósomnak, aki nélkül az alaplé nem jöhetett volna létre.

Higgins

Címkék: leves karácsony Higginstől

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alcsibone.blog.hu/api/trackback/id/tr374979757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2013.01.21. 13:33:51

ez olyan, mint Bacher Ivánnak az egyik írásában, mikor a lánya lecsót főz neki, és rendesen megcsinálja a lecsót, aztán beletesz lecsóalapot.
hát az rendes halászlé volt, miért kellett bele a bolti kocka meg lé?

Al Csibone 2013.01.21. 14:12:44

@ziggy stardust: Nem volt vele időm túl sokat tökölni a karácsonyi rohanásban (meg igazság szerint ennyi hal kevés is volt, nem lett elég sűrű az alaplé – legközelebb többet veszek). Nem vagyok profi halászlékészítésben, ezt bevallom, a lényeg az volt, hogy finom legyen. Egyszer, amikor van rá normálisan időm (meg kedvem), meg fogom próbálni úgy is, hogy nem lesz benne más, csak természetes alapanyag, mert engem is érdekel a történet vége. :)(Higgins válasza)
süti beállítások módosítása